Goede hosting
Je gaat een website (laten) maken en je zoekt goede hosting voor WordPress? Of je bent niet tevreden over je huidige partij en zoekt een nieuwe webhost? Hier wat tips die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.
Wat is webhosting?
Een webhosting pakket (ook wel shared hosting genoemd) is een dienst die ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Simpel gezegd: ruimte waarop je je websitebestanden installeert zodat deze op het internet kan worden weergegeven.
Ook interessant?
Goede hosting voor WordPress
Goede hosting Je gaat een website (laten) maken en je zoekt goede hosting voor WordPress? Of je bent niet tevreden over je huidige partij en […]
Grootte van je pakket
Staar je niet blind op pakketten die extreem groot zijn en worden aangeboden voor ogenschijnlijk weinig geld. Bepaal eerst hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt, inclusief wat extra voor de toekomst. Vraag je webbouwer of iemand met kennis van zaken om advies. Belangrijkste waarden zijn opslagruimte en bandbreedte, deze waarden zijn afhankelijk van de omvang van je website en de hoeveelheid verkeer dat je verwacht.
Type pakket
Zonder teveel in details te willen treden, is de simpelste vraag: wat voor website ga je op je webhosting zetten? Anders gezegd: zorg ervoor dat je hostingpakket geschikt is voor je website. Als jouw website wordt gebouwd in een pakket als WordPress, Joomla!, Drupal, etc, check of het aangeboden hostingpakket dat ondersteunt. Vraag bij twijfel advies aan je webbouwer of informeer schriftelijk bij de aanbiedende partij.
Service & kwaliteit
Hoe weet je of een partij goed is?
Een argument dat ik vaak hoor als het over bereikbaarheid gaat is de mogelijkheid om te kunnen bellen als er wat is. Ik vind dat een zwak argument. Er zijn hostingbedrijven die altijd snel reageren op schriftelijke meldingen en er zijn hostingbedrijven die je telefonische melding pas na uren of dagen verholpen hebben. Bovendien, als je kunt kiezen tussen een hostingbedrijf met telefonische bereikbaarheid en veel storingen en een partij met alleen bereikbaarheid per email of ticketsysteem en nauwelijks storingen, wat kies je dan?
Ik heb een betere tip: bekijk klantreviews. Niet op de website van de aanbieder zelf, maar op onafhankelijke platforms zoals Feedback Company of Opiness.
Tarieven
De tarieven zijn de laatste jaren aanzienlijk gedaald. Voor een gemiddelde website zou je voor een goed pakket niet meer dan enkele tientjes per jaar hoeven betalen. Zwaardere pakketten als Magento en grote en/of druk bezochte websites vragen meer, mogelijk een eigen server, die tarieven zullen dan ook hoger liggen.
Houd bij prijsbeoordeling het volgende in de gaten:
- Bij sommige aanbieders is een domeinnaam inbegrepen, bij andere niet
- Kijk hoeveel domeinen je per hostingpakket maximaal kwijt kunt. Als je meerdere domeinen hebt en je mag maar 1 domein onderbrengen per hostingpakket dan heb je bij die partij meerdere hostingpakketten nodig
- Check of de aangeboden tarieven in- of exclusief BTW zijn.
En dat nog dit
Wil je zelf aan de slag met WordPress, Joomla!, of een ander open source pakket, maar heb je nog niet eerder gewerkt met FTP en databases? Dan kan het handig zijn om een hostingpartij te kiezen die Installatron op de servers heeft draaien. Installatron helpt je stap voor stap door de installatie zonder dat je zelf handmatig bestanden hoeft te installeren of databases hoeft aan te maken. Meer informatie vind je op de website van Installatron. Doorgaans staat dit in de specificaties van hostingpakketten apart genoemd. En voor goede hosting voor WordPress of ga je natuurlijk naar Just Host.